Stress en burn-out

Teveel stress?

Ben je (over)vermoeid, steeds gespannen of voel je je 'opgebrand'?

Ik help je weer in balans te komen. Daarbij werk ik in grote lijnen volgens de CSR methode. CSR staat voor Chronische Stress Reversal, een fysiologisch-psychologische methode voor de behandeling van stressgerelateerde klachten, die het gevolg zijn van een lange periode van overbelasting, ook wel roofbouw genoemd. Coaching volgens de CSR-Methode werkt op drie niveaus, die elkaar onderling sterk beïnvloeden: lichamelijk, gedragsmatig en mentaal.

In de praktijk betekent dit dat ik je begeleid bij het vinden van een voor jou gezond evenwicht tussen lichamelijke inspanning en ontspanning, op een manier die bij jou past. Ik help je ook je bewust te worden van je gedrag en gedachten die maken dat je niet goed (genoeg) voor jezelf zorgt. En ik help je dit gedrag en deze gedachten om te buigen naar gedrag en gedachten die jou ondersteunen, zin en energie geven. Hierbij werk ik o.a. met uitgangspunten en technieken van NLP en Mindfulness. Het doel is dat je weer lekker in je vel komt te zitten, en weer gaat genieten van je leven en werk.

Stress en je relatie

Als je getrouwd bent of samenwoont vind ik het belangrijk om je partner te betrekken bij de begeleiding. Langdurige stress bij een van beide partners kan een enorme wissel op de relatie trekken. Het is niet makkelijk om samen te leven met iemand die moe en prikkelbaar is, om het minste geïrriteerd of van slag is of waar juist 'helemaal niets uit komt'.

Je kunt je allebei onbegrepen, verwaarloosd en alleen gaan voelen, wat alleen maar meer stress betekent. Voor de éen kan dat betekenen dat het herstel van de burn-out langzamer verloopt of stagneert, de ander moet oppassen dat het hem of haar niet ook teveel wordt...

Ik ben me gaan verdiepen in de 'relatiewetenschap' omdat ik denk dat aandacht voor beide partners in zo'n situatie serieuze relatieproblemen kan voorkómen. En als er al spanningen in de relatie zijn is 'emotionally focused therapie' (EFT) een mooie effectieve manier om deze aan te pakken en op te lossen. Zodat je elkaar weer als maatjes kunt helpen met de dagelijkse stress om te gaan.

CSR centrum

CSR Centrum voor stressmanagement is een landelijke netwerkorganisatie met een brede kijk op werkstress.